Lars Kluges omtale til min fotoreportasje i Aftenposten A-Magasinet 4. mars 2011

Morgenskift

I en heis på beste vestkant ligger restene av nattens siste måltid. Før dagen gryr, er avtrykket av menneskene tydeligst.

Lars Kluge

Søndagsmorgenene er stille vest i Oslo sentrum. Adrian Bugge begynner på sin bijobb som avisbud klokken 3, og rekker å se nattelivet dø ut og de siste natteranglerne sjangle hjem. Det kan bli litt leven – kanskje noen prøver å stjele en avis – eller hele tral-en, bare for å kjøre rundt med den. Så blir det stille inntil klokken nærmer seg 8 og Adrian leverer den siste avisen. Da dukker de første hundelufterne opp. De er ikke mange. Selv by- ens hunder sover lenge på søndager.

– Jeg tar bilder av sporene til de menneskene som har vært her, sier den 29 år gamle kunstfotografen.

Han har fotoutdanning, er høyskoleutdannet innen design og kommunikasjon og har deltatt på en rekke utstillinger – blant annet Høstutstillingen, men er som de fleste kunstfoto og det er nettopp «Bijobb» han har kalt dette fotoprosjektet. Målet er at det skal bli en bok.

– Jeg har vært søndagsbud for Aftenposten i fire år, og tok ikke jobben for å lage et fotoprosjekt. Men etter mange søndagsmorgener i mange oppganger ble jeg fascinert av hvor forskjellige de er, og hvordan menneskene – som jeg aldri ser – setter sitt preg på dem, sier han.

Noen ganger hører han søvnløse abonnenter romstere bak dørene. Det virker som om de går og venter på avisen. Men få åpner døren, selv om de må høre ham, sånn som han hører dem. Først når han er forbi, går døren kjapt opp – og en hånd napper til seg avisen.

Oppgangene på ruten til Adrian er veldig forskjellige. Det er ikke sånn i Oslo at alt på vestkanten er flott, mens det er nedslitt øst i byen. Mange steder ligger herskapelige trappe- oppganger side om side med sjuskete og nedslitte. Noen oppganger, ofte i nye gårder, er veldig sterile og uper-sonlige. Andre steder kan han skvette til av et utstoppet dyr, eller et sovende menneske. Noen har laget underfundige installasjoner eller hengt opp rare oppslag. Enkelte ganger kan det ha skjedd ting siden forrige søndag. Plutselig er en dør smadret. Neste uke er den lappet med en midlertidig plate – som i de kommende ukene viser seg ikke å være så midlertidig likevel.

– Jeg har ikke så mye tid på meg til å ta bildene. Det er jo veldig mange aviser som skal bæres ut. Dette er øyeblikksbilder, sånn et avisbud ser byen. For meg er det Oslo-bilder på en annen måte, sier han.