Foto.no 2013

Oslo skal i løpet av 30 år forvandles fra havneby til fjordby.

Av Christine Tolpinrud

- Så lenge jeg har holdt på med fotografering har jeg vært interessert i byen og hvordan den hele tiden er i forandring. Nye Oslo-prosjektet begynte for alvor med at jeg fotograferte rivingen av Tjuvholmen i 2005, forteller fotograf Adrian Bugge til foto.no.

I 2000 ble Fjordbyplanen vedtatt i Oslo. Planen skal tilrettelegge for byutvikling i havneområder fra Ormøy til Bygdøy, for å åpne byen ut mot sjøen og skape byrom som kan brukes av alle. Dette har ført til stor byggeaktivitet blant annet i områdene rundt Bjørvika og Tjuvholmen, inkludert bygninger som Operaen og den omstridte Barcode-rekken.

- Det er sjeldent man ser så store byutviklingsprosjekter som Fjordbyplanen fra 2000 som dette var en del av. Jeg hadde også tatt noen bilder av aktiviteten på havnen før rivingen, og bestemte meg for å følge utviklingen av områdene fremover. Mens havnebyen endres til fjordby, forandres også Oslo sjel, sier han.

Følger utviklingen i bloggform

Bugges fascinasjon over byens forvandling førte til at han startet fotoprosjektet Nye Oslo og opprettet nettstedet nye-oslo.no i 2007. Her la han ut bilder som viste rivingen og byggingen i området. Etter en tid ble nettstedet lagt på is, men fotograferingen og utviklingen fortsatte. Nå er prosjektet gjenopptatt i bloggform på nyeoslo.tumblr.com, der bilder fra helt tilbake til 2002 vises.

- Det gjør det raskere å legge ut nye bilder samtidig som jeg når ut til flere. Blogg-formatet med stadige nye bilder og mulighet til å bla seg tilbake i tid passer perfekt til prosjektet, synes jeg.

Bloggen oppdateres jevnlig med nye bilder og informasjon om fjordbyplanen. Noen steder har kommet langt i utbyggingen, og resultatet av forandringene blir tydelig i enkelte av Bugges bilder. Som i de to bildene tatt med åtte års mellomrom på Oslo sentralbanestasjon, med utsikt mot Bjørvika (til høyre).

Men en av utfordringene ved prosjektet er nettopp å huske å ta slike før-bilder, forteller han.

- Det er lett å glemme å fotografere områdene før de forvandles. Plutselig er det en byggeplass, men hvordan så det ut før? Byggeplasser og nybygg er spektakulære motiver, men når bygningene først står der blir bilder av områdene forut for utbyggingen vel så interessante.

Personlige inntrykk

Det er ikke rene arkitekturbilder Bugge tar. Bildene er tatt gjennom en innbyggers øyne, gjerne i forbifarten på vei til andre ting.

- Dette er bilder fra mine nære omgivelser og gjenspeiler min personlige opplevelse av stedene. Det dreier seg altså ikke om rene arkitekturbilder som ser husene sånn som arkitektene har planlagt det, men hvordan jeg som innbygger ser det. Meningene om nye Oslo blir stygg eller pen er mange. Jeg blir ikke enig med meg selv – Barcode f. eks blir liksom litt fint, men også veldig harry. Dette er noe av det jeg vil undersøke mer i bloggen fremover, sier han og nevner lyset som en rød tråd gjennom bildene.

- Noe som kjennetegner Oslo er lyset – fra lange lyse sommernetter til det kjølige og kalde lyset om vinteren. Hvordan lyset oppleves og hvordan det påvirker omgivelsene er en rød tråd i bildene. Som jeg skriver et sted i bloggen: Mye av debatten om byutviklingen i Oslo handler om tilgangen til lyset. Om høyhus som kanskje skygger for andre etc. Åpnes byen eller lager boliger og kontorer nye stengsler mot fjorden og solen?

Flere år igjen

Fjordbyen skal etter planen stå klar i 2030. Bugge planlegger å fortsette med prosjektet i lang tid fremover, men har ikke bestemt seg for om det skal vises i andre formater etterhvert.

- Foreløpig synes jeg blogg-formatet passer bra, men det kan absolutt bli aktuelt med en utstilling i fremtiden.