Bokmessen i Frankfurt

Jeg er en av de hundre norske fotografene i fotoboken 100 Norwegian Photographers som blir lansert på bokmessen i Frankfurt 18. oktober. I boken viser jeg inngrep i norsk natur, et annet bilde av Norge enn kanskje mange utlendinger har. Boken utgis på det tyske Hatje Cantz Verlag og er initiert av Ina Otzko. Les hennes presentasjon av boken på forlagets blog. Min egen bok Den nye byen blir også representert i Frankfurt gjennom kunstbokforlaget forlaget Uten Tittel. Mer info kommer…
Y-blokka

Y-blokka er planlagt revet under utbyggingen av det nye regjeringskvartalet. På fasaden er det to kunstverk laget i samarbeid mellom Carl Nesjar og Pablo Picasso, men hele byggingen er interessant som en helhet og sammen med høyblokka som skal bevares. Her har jeg noen bilder av bygningen som jeg håper blir bevart.Den nye byen: Fotoutstilling og samtale

Tekst fra programmet til Oslo Kulturnatt for fredag 13. september 2019:

I utstillingen og boken «Den nye byen» viser fotograf Adrian Bugge konsekvensene av de enorme forandringene Oslo har gjennomgått de siste 15 årene etter at sjønære arealer er tatt fra havneindustri og gitt til kontorer, kultur og leiligheter som del av Fjordbyplanen.

Under Oslo Kulturnatt vil det bli holdt en samtale om hvordan arkitektur fremstilles i fotografi mellom arkitekt og førsteamanuensis Halvor Weider Ellefsen og forfatter Hans Petter Blad, som begge har bidratt med tekster i boken, og forfatter Ole Robert Sunde.

Samtalen starter kl. 18.

Info om utstillingen

Arrangementet er også en del av Fotobokfestival Oslo og er også omtalt i deres program. Samtalen er arrangert av Adrian Bugge og er støttet av Fritt Ord

Arrangementet er også en del av Fotobokfestival Oslo og er også omtalt i deres program.
Samtalen er arrangert av Adrian Bugge og er støttet av Fritt Ord

Den nye byen, utstilling på Fotografiens hus

Den nye byen er en utstilling med mine Oslo-bilder fra de siste 15 årene. Fotografiene på utstillingen er mine visuelle tolkninger av omstridte steder og bygninger slik som Barcode, Munchmuseet og Sukkerbiten. 

Utstillingen på Fotografiens hus åpner 5. september kl. 18 og varer frem til 29. september. Det er en videreføring av min fotobok «Den nye byen» og viser helt nye bilder sammen med utvalgte bilder fra boken i stort format.
Se bilder fra utstillingen her..

Under Oslo Kulturnatt 13. september kl. 18 holder utstillingen åpen og det blir et arragement der forfatterne Ole Robert Sunde og Hans Petter Blad skal diskutere fjordbyen og arkitekt og førsteamanuensis Halvor Weider Ellefsen skal snakke om visualiseringer i arkitekturen. Bakgrunnen er at Ole Robert Sunde har skrevet et essay om boken i Dagbladet der han gjennom beskrivelser av flere av bildene i boken er positiv til Fjordbyen. Hans Petter Blad har derimot skrevet kritisk om fjordbyen i selve boken. Halvor Weider Ellefsen har skrevet en historisk gjennomgang av fjordbyen i boken, men vil nå si mer om det visuelle.

Utstillingen er støttet av Fritt Ord.

Velkommen til åpning torsdag 5. september kl. 18!

Facebook-event for utstillingen

Barcode 2016

Barcode 2016


Den nye byen

Oppdatert: Boken er nå lansert og er blant annet tilgjengelig på Tronsmo og kan bestilles i de fleste bokhandlere. Ler mer om fotoprosjektet Oslo-prosjektet her..

Fotoboken min “Den nye byen” utgis på kunstbokforlaget Uten Tittel. Lansering på Galleri Boa 14. mars kl. 18 - 20, Rådhusgata 19.

Hans Petter Blad vil lese fra sin tekst «Minner fra en forvokst småby» som han har skrevet for boken. I tillegg vises utvalgte bilder fra boken i stort format og det er servering av vin etc., og naturligvis mulighet til å kjøpe boken.

De siste 15 årene har Oslo gjennomgått enorme forandringer. Fjordbyplanen ble vedtatt i 2000, og er Oslos største byutviklingsprosjekt i nyere tid. Sjønære arealer er tatt fra havneindustri og gitt til kontorer, kultur og leiligheter for å åpne byen mot fjorden. Fotograf Adrian Bugge har fulgt utviklingen fra rivingen av havnen på Tjuvholmen i 2004 frem til 2018 hvor en ny by har oppstått. Med tekster av Hans Petter Blad, Halvor Weider Ellefsen og Gaute Brochmann.

Adrian Bugge
Den nye byen / The new city
Tekster: Hans Petter Blad, Halvor W. Ellefsen, Gaute Brochmann
Design: Aslak Gurholt (Yokoland)
© Uten Tittel 2019

Kunst-Oslo i «The Antropocene»

I Argument nr. 3 2018 er min Inngreputstilling omtalt i en artikkel om Antropocen og kunst:

Spor i Oslomarka
Adrian Bugges fotoutstilling ved B.O.A – Billedkunstnerne i Oslo og Akershus – tar sin egen tittel bokstavelig. «Inngrep» vektlegger klimaendringenes innvirkning på naturen i Norge. Der Wanthiang innbiller seg en flom langt unna, viser Bugges fotografier spor av en voksende krise i mer gjenkjennelige omgivelser. I boken How To See The World, skriver Nicholas Mirzoeff at hvis man er født etter 1985 har man aldri levd i en pre-climate-change-world. Dette forklarer kanskje hvorfor de mennesklige inngrepene som vises i Bugges fotografier ikke oppleves sjokkerende for meg. Men kanskje ville de vakt oppsikt hos en forhistorisk person? Uansett hvor Bugges bilder plasserer seg på sjokk-skalaen, viser de at det ikke lenger snakk om en fjern karastrofe. Det skjer her og nå, kun noen kilometer unna, i Oslomarka.

Uncertain States Scandinavia

Tre bilder fra mitt Inngrepprosjekt er presentert i kunstavisa Uncertain States Scandinavia Issue 8/Bjørka som er en spesialutgave for Bjørkas 20 årsjubileum. Plukk opp et gratis eksemplar på her: Babel, Trondheim • Fotogalleriet, Oslo • Preus museum, Horten • Aros Aarhus museum of modern art, Aarhus • Fotografisk Center, København • Hasselblad Center, Göteborg • Fotogalleriet Format, Malmö • Kristiansand Kunsthall • Stavanger Kunsthall og flere andre gallerier, museum og skoler i hele Scandinavia.

jubileumsavis.jpg

Bjørka 20 år

Stiftelsen Bjørka hvor jeg har atelier og er styremedlem feirer 20 år som kunstnerdrevet verksted for fotografi med jubileumsfest 14. september kl. 17 – 23 på Fotogalleriet. Vi viser kunstplakater og lanserer en gratis jubileumsavis: Uncertain States / Scandinavia. Åpent hus – velkommen! 

Arrangementet er en del av  Oslo Kulturnatt  og er støttet av Oslo Kommune.

Arrangementet er en del av Oslo Kulturnatt og er støttet av Oslo Kommune.

Medlemmer per september 2018: Terje Abusdal, Signe M. Andersen, Rodrigo Solis Aguilera, Katharina Barbosa Blad, Morten Borgestad, Adrian Bugge, Ingrid Eggen, Linda Bournane Engelberth, Christina Leithe Hansen, Jason Havneraas, Karoline Hjorth, Preben Holst,Heini Hölttä, Kristina Kvalvik, Rebecca Shirin Jafari, Marte Danielsen Jølbo, Ingvild Brekke Myklebust, Dag Nordbrenden, Jon Marius Nilsson, Brian Cliff Olguin, Marit Silsand, Line Fasteraune, Charlie Fjätström, Istvan Virag, Heidi Sundby, Ulla Schildt, Siri Ekker Svendsen, Maya Økland

http://www.bjorka.org

Utstilling på Galleri BOA 16. august - 9. september

Tappet Skogstjern 2016. Adrian Bugge

Tappet Skogstjern 2016. Adrian Bugge

16. januar kl. 18 åpnet min separatutstilling Inngrep på Galleri BOA rom 2. Utstillingen sto til 9. september. Les mer om hele Inngrepserien som utstillingen bygger på her.

Som en forlengelse av utstillingens tema inviterer BOA til en samtalekveld om møtet mellom vitenskap og kunst med geolog Henrik H Svensen og kunsthistorikker Sunniva H Stokken tirsdag 4. september kl 18 30 - 20 00

Omtale/anmeldelser:  

Ny Tid September 2018
Morgenbladet nr. 33 2018
Oslo Fotokunstskoles blogg

Link til BOAs Facebookevent for Inngreputstillingen.

Pressemelding:

Adrian Bugge stiller ut sitt pågående Inngrep-prosjekt, bestående av landskapsfotografier med menneskelige inngrep. Prosjektet utforsker hvordan forholdet mellom det naturlige og det menneskeskapte kommer til syne gjennom store og mindre omfattende inngrep. Rent visuelt stiller Bugge spørsmål ved om menneskelige inngrep forandrer naturen og vårt blikk på den. Utstillingen viser 15 bilder fotografert i Norge fra 2007 til 2018, blant annet fra vindparken på Smøla, Sydvaranger Gruve i Kirkenes (som var blant Europas største jerngruver), Titaniagruven i Tellnes, samt flere steder på Østlandet.
Motivene spenner fra store, åpenbare naturinngrep, som det omstridte landdeponiet for gruveavfall ved Titianiagruven, til mindre åpenbare inngrep, som et oppdemmet skogstjern i Oslomarka. Bildene betoner spenningen og flertydigheten i skillet mellom det opprinnelige og det konstruerte. Denne tilnærmingen ble ytterligere aktualisert da en internasjonal ekspertgruppe i 2016 konkluderte med at menneskeskapte inngrep påvirker jordkloden i så stor grad at vi har beveget oss over i en ny geologisk epoke kalt Antropocen – «menneskets tidsalder».
Bugge har arbeidet med prosjektet siden 2007. Han debuterte med fotografier herfra på Høstutstillingen i 2008. Der viste han også Inngrep-bilder i fjor, men utstillingen på Galleri BOA er hans første separatutstilling som presenterer prosjektet i en større sammenheng.  Underveis er enkeltbilder stilt ut ved flere anledninger, bl.a. på Cyan galleri, Oslo Open, Preus museum og Østlandsutstillingen. 
Adrian Bugge (f. 1981) har bachelor i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo og har studert ved Robert Meyer kunsthøgskole for fotografiske og digitale medier på NISS . 
Til arbeidet med Inngrep-prosjektet har Bugge mottatt arbeidsstipend fra Billedkunstnernes Vederlagsfond og Ingrid Lindbäck Langaards Stiftelse samt diversestipend fra Statens kunstnerstipend og Norsk Fotografisk Fond. Bugge arbeider også med et bokprosjekt om byutviklingen i Oslo som har fått støtte fra Fritt Ord og Norske fagfotografers fond. 

Bugge er medlem av BOA (Billedkunstnerne i Oslo og Akershus, NBK (Norske billedkunstnere) og FFF (Forbundet frie fotografer).

100 NORWEGIAN PHOTOGRAPHERS

10 januar ble jeg presentert som den første av 100 NORWEGIAN PHOTOGRAPHERS. I 100 dager fremover presenteres en ny fotograf hver dag. 100 Norwegian Photographers presenterer norske fotografer / kamerabaserte kunstnere for et lokalt, nasjonalt og internasjonalt publikum og retter søkelyset mot fotografi som medium. Etter fullførte hundre dager forblir websiden stående som en informasjonsbank for offentligheten. Prosjektet er initiert av kunstneren Ina Otzko og er inspirert av det finske prosjektet 100 Finnish Photographers.

www.100norwegianphotographers.no
www.facebook.com/100NorwegianPhotographers/
www.instagram.com/100norwegianphotographers/

DAY 1-100: ADRIAN BUGGE, Hybridlandskap, Smøla 2009 Klikk på bildet for å komme til nettsiden og se flere bilder og lese om Inngrepprosjektet bildet er hentet fra.

DAY 1-100: ADRIAN BUGGE, Hybridlandskap, Smøla 2009
Klikk på bildet for å komme til nettsiden og se flere bilder og lese om Inngrepprosjektet bildet er hentet fra.

Østlandsutstillingen 2017

Jeg stiller ut tre nye fotografier på Østlandsutstillingen som åpner på Kunstbanken i Hedmark 11. mars kl. 14.
De viser naturinngrepene fra gruvedriften i Sydvaranger. Slike inngrep fascinerer meg, ikke bare fordi de er spektakulære i seg selv, men fordi de setter spor som aldri lar seg utviske og skaper en visuell spenning.
Reisen til Sydvaranger er støttet av Ingrid Lindbäck Langaards stiftelse

Katalogoppslag Østlandsutstillingen 2017 med info om bildene. Klikk på bildet for større PDF-versjon

Katalogoppslag Østlandsutstillingen 2017 med info om bildene. Klikk på bildet for større PDF-versjon