Utstilling på Ingeborg Refling Hagens Kulturhus, Fredheim

Jeg er årets festivalkunstner under Ingeborgdagene på Fredheim.

Ingeborg Refling Hagens kulturhus Fredheim er et åpent kultursenter, inspirert av forfatteren Ingeborg Refling Hagens (1895–1989) kulturarbeid ved hennes kunstnerhjem Fredheim i Tangen 50 min togtur fra Oslo.

Åpning 26. apr. 2025, kl. 14:00, se flere tidspunkt på nettsiden. Utstillingen står til 22. jun. 2025.


«Ingen edelsten på jorden blir betalt så dyrt som kull» står det på en av Fredheims dekorerte dører. På nederste panel er det malt mennesker og en hest som sliter i kullgruvene.

Dette fikk Adrian Bugge til å tenke på sine fotografier av heisekraner, gruver og andre menneskeskapte inngrep – bilder som også utforsker konsekvensene av menneskenes jakt på ressurser. Over en periode på 16 år har han fotografert fra Kirkenes i nord til Sokndal i sør. På veien har han funnet inngrep av en størrelse mange ikke vet om i Norge og han viser hvordan mennesket har blitt en geologisk kraft som forandrer verden. Er det dette som blir igjen etter oss?

Et utvalg av disse fotografiene vises i utstillingen Inngrep, Fredheim, inkludert nye verk som viser pågående arbeid med Tangenvika jernbanebru.

Det nye regjeringskvartalet

Nå som det nye regjeringskvartalet begynner å ta form har Y-blokka fått en ny interesse.

Nylig skrev italienske Stefania Archilli om rivingen av Y og mitt prosjekt i italienske Elle Decor


Stilt overfor en stadig mer anspent situasjon, lanserer fotograf og dokumentarskaper Adrian Bugge et prosjekt som ikke bare forteller om rivingen av Y-blokken, men også besluttsomheten til de som motsetter seg denne avgjørelsen. Gjennom sine fotografier fanger Bugge følelsen av misnøye og kollektiv solidaritet som manifesterer seg rundt bygningen: demonstrantenes telt, tegninger, blomster som hylles. Linsen hans dokumenterer hver fase av rivingen, innrammer Y-blokken fra forskjellige perspektiver og avslører paradokset med den omhyggelige omsorgen som er tatt for å skille Picassos veggmalerier fra bygningen, verk som er tenkt å være uatskillelige fra strukturen som huset dem. Denne gesten, selv om den er rettet mot å beskytte kunst, ser ut til å redusere veggmaleriene til bare samleobjekter, og tømme dem for deres opprinnelige betydning som en del av en symbolsk arkitektur.

Stefania Archilli. Elle Decor 2024

Jeg fortsetter å dokumentere regjeringskvartalet. Desember 2024: Endeveggen til Y-blokka med Pablo Picasso Fiskerne motiv laget i samarbeid med Carl Nesjar er flyttet til VIP-inngangen til den nye A-blokka, men det spørs hvor imponert gjestene blir av politikernes uvanlige byutviklingsgrep.

Oslo negativ 2024

Jeg er med på Bjørka gruppeutstilling PRISMS OF MYOPIA på fotofestivalen Oslo Negativ 2024.

Året tema for Oslo negativ er «brudd». Dette rommer alt fra brudd på en forventning, brudd på det bestående, brudd mellom mennesker eller brudd mellom ulike ytterpunkter, skriver festivalen.

Jeg viser et brudd bokstavelig talt! Dagbruddet (en åpen gruve) er både et brudd i landskapet og et brudd med naturen i et kontrastfylt motiv hvor naturlig og menneskeskapt geologi møtes.

Lik et prisme som bryter lysstrålene i utallige retninger, er Bjørka et samlingssted for kunstnerisk utvikling og refleksjon. Her har 36 kunstnere atelier og fellesverksted, og for første gang deltar samtlige i årets utstilling på Oslo Negativ, som for anledningen er kuratert av Monica Holmen. Tema er kunstnerens blikk og hvordan en kunstners fokus resulterer i myopiske tilnærminger – nærsynte studier – som dytter betrakterens blikk i ulike retninger, med en oppfordring om å innta andre perspektiver.

Kunstnerne som presenteres på Oslo Negativ er Siri Ekker Svendsen, Karoline Hjorth, Linda Bournane Engelberth, Rebecca Jafari, Maya Økland, Ulla Schildt, Tor Simen Ulstein, Joí Kjartans, Katharina Barbosa Blad, Preben Holst, Marit Silsand, Katinka Goldberg, Ingrid Eggen, Katharine MacDaid, Chris Harrison, Dalia Karg, Ådne Dyrnesli, Istvan Virag, Jon Sæland, Adrian Bugge, Brian Cliff Olguin, Ingve Angell Ottesen, Eline Benjaminsen, Una Hunderi, Jahn Kür, Åsne Rambøl, Kari Margrethe Sabro, Io Sivertsen, Heidi Sundby, Andrea Gjestvang, Marin Håskjold og Marie Sjøvold.

Monica Holmen (f. 1982) er kurator og koordinator ved Nitja senter for samtidskunst, og frilanser som kurator, skribent og redaktør. Holmen er tidligere co-redaktør for magasinet Kunstforum, og har master i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo med avhandlingen This is MOST Important – Dag Alveng’s New York-photographs in light of the American street photography (2010).

BILDEINFO:
DAGBRUDD. TITANIAGRUVEN, SOKNDAL, ROGALAND,2017. Den grå steinen som brukes til å produsere det hvite pigmentet titandioksid som brukes i nesten alt som er hvitt. Forvandlingen foregår i en komplisert mekanisk og kjemiskprosess på flere fabrikker på og utenfor gruveområdet. Vindturbinene langs kanten produserer strøm for Google. Til tross for at gruvedriften etterlater seg enorme mengder stein, var den for forurenset til å brukes til utbygging av vindkraftverket som ligger ved en drikkevannskilde.

DAGBRUDD. TITANIAGRUVEN, SOKNDAL, ROGALAND, 2017", 2024 printår

Salongutstilling på Forbundet Frie Fotografers 50 års jubileum

Jeg viser fotografiet «Inngrep: Demning, landdeponi. Sokndal» på Forbundet Frie Fotografers 50 års jubileumsutstilling på Fotogalleriet. FFF feirer jubileet med en salongutstilling i Fotogalleriet med verk fra 154 FFF-medlemmer. I tillegg blir det fotobokbibliotek med utvalgte bøker fra FFF, Fotogalleriet og Norsk Fotografisk Fond sine fotoboksamlinger gjennom 50 år. I forbindelse med dette storslåtte jubileet, inviterer FFF til markering og utstillingsåpning på Fotogalleriet i dag kl 15. Etter det er utstillingen åpen 22. august til 22. september, torsdag-søndag kl. 12-17. @fotogalleriet_oslo @fffotografer

«Inngrep: Demning, landdeponi. Sokndal» 2022.

Inngrep-prosjektet viser menneskeskapte inngrep i norsk natur og hvordan vår tids mennesker har blitt en geologisk kraft som endrer verden.

Bildet viser utside av dam med avgang (avfall) fra Titania gruven i Sokndal. Før ble avfallet deponert i fjorden, men etter press fra miljøbevegelsen deponeres den menneskeskapte sanden på land i et deponi som snart er fullt. 

På området sees også vindmøller som leverer strøm til Googles datasentrere.

I prosjektet har jeg fotografert industrielle inngrep fra naturområdene rundt, for å ta dette bildet har jeg klatret opp på en knaus for å få bedre overblikk over demningen. Bildet har blant annet vært utstilt på Velferden Sokndals Scene for Samtidskunst og Telemark Kunstmuseum.

Inngrep: Demning, landdeponi. Sokndal 2022

Oslo Open 2024

Jeg viser blant annet dette bildet «Inngrep: Deponidam, 2022» under Oslo OpenBjørka lørdag 27. april kl. 12 - 17 og har salg på mine fotobøker, blant annet Inngrep-boken basert på samme prosjekt Inngrep prosjekt.

Velkommen til Bjørka. Schweigaards gate 34D (inngang fra Platous gate). Lørdag 27. april, kl. 12-17! Se kart på osloopen.no


Stiftelsen Bjørka ble grunnlagt i 1998 og er et kollektivt verksted og atelierfellesskap for kamerabaserte kunstnere. I prosjektrommet på Bjørka stiller medlemmene ut kunstfoto, installasjon og video laget i Bjørkas verksteder. I tillegg til utstillingen og de individuelle atelierplassene, vil det også være mulig å utforske mørkerom og det digitale verkstedet for å se hvordan kunsten produseres.

Deltagere i utstillingen er Maya Økland, Ulla Schildt, Brian Cliff Olguin, Preben Holst, Adrian Bugge, Ådne Dyrnesli, Jói Kjartans, Istvan Virag, Rebecca Jafari, Marit Silsand, Siri Ekker Svendsen og Katharina Barbosa Blad. Kunstnerne vil være til stede for samtale og spørsmål.

Adrian Bugge «Inngrep: Deponidam, 2022

Fiskerne opphengt

Oslo 4. februar 2024: Det er rart å tenke på at dette var endeveggen på Y-blokka, laget i samarbeid mellom arkitekt Erling Viksjø, Carl Nesjar og Pablo Picasso. På den svære A-blokka ser den liten ut og har blitt redusert til en Picassotegning politikerne vil smykke seg med. Selv om Y-blokka er revet fortsetter jeg å følge det nye regjeringkvartalet.

Bilde 1: Regjeringskvartalet 4. februar 2024. Foto: Adrian Bugge
Bilde 2: Yblokka 2014 Foto: Adrian Bugge
bilde 3: Regjeringskvartalet 4. februar 2024. Foto: Adrian Bugge

Earthworks

Jeg viser seks fotografier fra mitt Inngrep-prosjekt på utstillingen Earthworks i Bergen Kunsthall 26. januar — 7. april 2024 og fotoboken Inngrep er å finne i Kunsthallen bokhandel under utstillingen.

I over 16 år har jeg fotografert menneskeskapte inngrep i norsk natur i et prosjekt jeg rett og slett kaller Inngrep. Inngrepene både fascinerer og skremmer meg. Underveis har jeg oppdaget at det finnes mye større og brutale naturinngrep i Norge enn jeg var klar over. Felles for bildene mine på utstillingen er kontrasten mellom opprinnelig berg og stein som er bearbeidet av mennesket. Faktisk flytter dagens mennesker årlig på mer stein enn den naturlige erosjonen med elver, havstrømmer, vind og isbreer til sammen. Se bildene her.

Kunstnere: Jannik Abel, Damien Ajavon, Sissel M. Bergh, Bård Breivik, Tina Buddeberg, Adrian Bugge, Conference of the Birds, Carola Grahn, Johanne Hestvold, Annette Holdensen, Marius Heyerdahl, Lars Holdhus / Matskogen på Landås, Inghild Karlsen, Laboratory for Aesthetics and Ecology, Mustarinda, Jumana Manna, OEI (Jonas (J) Magnusson and Cecilia Grönberg w / Gert Aspelin, Cilla Ericson, Jan Håfström, Beth Laurin), Ingrid Elsa Maria Ogenstedt, Sata Taas, Anders Sunna, Monica Sjöö, Sørfinnset skole/ the nord land, Egil Storeide, Lada Suomenrinne, Jenna Sutela, Jon Benjamin Tallerås, Silje Figenschou Thoresen, Wild Seeds: KVAE & BARK med flere

Våren 2024 presenterer Bergen Kunsthall en omfattende, tematisk utstilling som undersøker den rollen kunsten har spilt i den nordiske miljøbevegelsen. Vi lever i en tid da problemstillinger knyttet til økologi og miljø blir stadig mer presserende, og ikke minst forholdet mellom disse og saker som sosial rettferd og samtidens koloniserende maktutøvelse. Utstillingen undersøker kunstneriske arbeider som griper an naturen fra en rekke ulike ståsteder og tar for seg verk av både billedkunstnere, skribenter og aktivister som arbeider alene eller i grupper.

Earthworks i Bergen Kunsthall
26. januar — 7. april 2024


Jeg har donert fotografiet UTFLUKT / PLASS I SOLEN, 2019 til kunstsalg i solidaritet med Palestina på UKS 4. og 5. november. Alle inntekter vil bli donert til organisasjonen Medical Aid for Palestinians. Mine tanker går til alle sivile på begge sider som er rammet av konflikten.

Utflukt / Plass i solen, 2019. 29,8 x 19,8 cm giclee print montert på kapaplate



Bjørka på Oslo Negativ (gruppeutstilling)

Jeg viser fotografiet «Inngrep: Flomløp 2022» på fotofestivalen Oslo Negativ som åpner 14. oktober i den gamle veterinærhøyskolen på Adamstuen i gruppeutstillingen til Bjørka verksted for kamerabasert kunst sammen med Bjørkamedlemmene:

Terje Abusdal, Signe Andersen, Katharina Barbosa, Brian Cliff Olguin, Siri Ekker Svendsen, Chris Harrison, Jason Havneraas, Riitta Ikonen & Karoline Hjorth, Preben Holst, Rebecca Shirin Jafari, Dalia Karg, Jóhannes Kjartansson, Jan Khür, Katharine MacDaid, Giulia Mangione, Dag Nordbrenden, Julie Olsen, Ulla Schildt, Marit Silsand, Tor Simen Ulstein, Istvan Virag og Maya Økland. Flere medlemmer har også bøker i bokhandelen, mine bøker Den nye byen, Y. og Inngrep er på salg!

Lørdag 21. oktober en jeg også med på den uformelle, utendørsutstillingen Meter1 utenfor inngangen til Gamle Veterinærhøgskolen sammen med over 50 andre fotografer. Mitt bidrag blir et lite utvalg bilder av transformerte landskap i bergverkskommunen Sokndal fra min utstilling på Velferden Sokndals Scene for Samtidskunst i før i år.

Founded in 1998, the Bjørka collective is a workshop and studio community of camera-based artists situated in Oslo. The idealistic collective is member based, and everyone has access to darkrooms, printers and scanners, and a selection of studio spaces. Over the years, a unique expertise in analogue photography and new digital techniques have been supported and developed by Bjørka members, and among former and new members you will find some of Norway’s most renowned photographic artists www.bjorka.org.

Chart Art Fair og Fotobokfestival Oslo i sommer

Fotobøkene Den nye byen, Y. Bygget som forsvant og Inngrep var i sommer på bokmessene Bergen Art Book Fair, Chart Art Fair i København, Fotobokfestival Oslo og Shanghai Art Book Fair og Pon Ding i Taipei (kuratert av Northing) og skal vises på Paris Photo i høst som del av forlaget Kerbers katalog. Bilder: Forlaget Uten Tittel og Northing og Adrian Bugge

Inngrep / Sokndal på Folldal Gruver

I fjor bodde fotograf Adrian Bugge i kunstnerleiligheten på Verket på Folldal gruver(tidl. Air Folldal), for å fotografere til fotoboken «Inngrep» som han laserte i januar i år. I sommer kommer han tilbake til Folldal med utstillingen «Inngrep / Folldal» der han viser flere bilder fra Folldal enn han fikk plass til i boken.

Adrian vil vise hvordan gruvegangene og slagghaugene etter tidligere tiders gruvedrift på fjellet fortsatt forurenser fortsatt den lokale elva, men er også̊ en turistattraksjon og industriell nasjonalarv. Kontrasten mellom storslått norsk fjellnatur og menneskelige inngrep går igjen i bildene, som også viser andre, mindre kjente inngrep i Folldal.

Velkommen til åpning av fotoutstilling på Folldal Gruver, 16. juni kl. 18.00!

Inngrep / Sokndal på Velferden

En fotoutstilling med transformerte landskap i bergverkskommunen Sokndal som utforsker hvordan mennesket har blitt en geologisk kraft som endrer landskapet. Utstillingen vises på Velferden Sokndals scene for samtidskunst som ligger ved en nedlagt gruve og deponi. Utstillingen åpner torsdag 27. mai og står til 25. juni 2023.

Utstillingstekst og verksliste (PDF)

Mer info på nettsiden til Velferden

Utstillingen er en del av Inngrep utstillingsturné hvor jeg reiser tilbake til noen av fylkene jeg har fotografert til fotoboken Inngrep. Velkommen til utstilling

Inngrep / Trønderlag 2023

I sommer legger jeg ut på en utstillingsturné hvor jeg reiser tilbake til noen av fylkene jeg har fotografert til fotoboken Inngrep for å sette opp separatutstillinger som utforsker de lokale naturinngrepene nærmere. Noen steder er det voldsomme inngrep, andre steder er det skjulte spor etter menneskelig aktivitet som kanskje mange overser.

Inngrep / Trønderlag

Først ut er K-U-K Popopp i Trondheim med en utstilling der industriavfall har blitt en del av verdensarven.

Forsiden på Fotoboken «Inngrep» som jeg lanserte i januar i år er en abstrahert versjon av inngrep nummer 20 i boken: SLAGGHAUG. RØROS BERGSTAD, TRØNDELAG, 2019 - Restene etter 333 års kobberproduksjon på Røros som nå er et fredet kulturminne og har satt Røros på Unescos verdensarvliste.

På K-U-K Popopp vil bøkene inngå i en installasjon sammen med flere store fotografier av historisk gruveavfall på Røros. Jeg synes haugene er estetisk vakre samtidig som de får en til å tenke, er det dette som blir igjen etter oss?
Velkommen til åpning 4. mai. Kjøpmansgata 34 inngang fra Dronningens gate. Trondheim! Utstillingen står til 7. mai 2023. Kl. 12 - 18

Oslo Open 2023

Velkommen til mitt atelier på BJØRKA verksted for kamerabasert kunst under Oslo Open 2023 på lørdag 22- april kl. 12- 17!

Se min nyeste fotobok "Inngrep" og store bilder fra samme prosjekt om menneskeskapte inngrep i norsk natur, som jeg snart skal på en utstillings-turné med. Se også bilder fra andre prosjekter og mine tidligere bøker, blant annet "Y. Bygget som forsvant" som dokumenterer rivingen av Y-blokka bit for bit. Mer info på osloopen.no
Bjørka verksted for kamerabasert kunst - Schweigaardsgate 34 D, Oslo (Inngang fra Platous gate).

Omtale i Fotografi #2 2023

Inngrep er omtalt i Fotografi #2 2023 som nettopp er lansert!
I sommer skal jeg legge ut på en utstillingsturné til noen av fylkene bildene er fotografert (Trønderlag: K-u-k, Rogaland: Velferden Sokndals scene for samtidskunst og Innlandet: Folldal gruver & KunstaRena) for å lage fotoutstillinger som utforsker hvordan de lokale inngrepene preger stedene. Boken blir også tilgjengelig disse stedene. Mer info om dette kommer snart!
Takk til @magasinetfotografi og @adrianoehrn for bokomtale!
Boken er utgitt av forlagene Uten Tittel og @kerberverlag