Jeg er med på Bjørka gruppeutstilling PRISMS OF MYOPIA på fotofestivalen Oslo Negativ 2024.
Året tema for Oslo negativ er «brudd». Dette rommer alt fra brudd på en forventning, brudd på det bestående, brudd mellom mennesker eller brudd mellom ulike ytterpunkter, skriver festivalen.
Jeg viser et brudd bokstavelig talt! Dagbruddet (en åpen gruve) er både et brudd i landskapet og et brudd med naturen i et kontrastfylt motiv hvor naturlig og menneskeskapt geologi møtes.
Lik et prisme som bryter lysstrålene i utallige retninger, er Bjørka et samlingssted for kunstnerisk utvikling og refleksjon. Her har 36 kunstnere atelier og fellesverksted, og for første gang deltar samtlige i årets utstilling på Oslo Negativ, som for anledningen er kuratert av Monica Holmen. Tema er kunstnerens blikk og hvordan en kunstners fokus resulterer i myopiske tilnærminger – nærsynte studier – som dytter betrakterens blikk i ulike retninger, med en oppfordring om å innta andre perspektiver.
Kunstnerne som presenteres på Oslo Negativ er Siri Ekker Svendsen, Karoline Hjorth, Linda Bournane Engelberth, Rebecca Jafari, Maya Økland, Ulla Schildt, Tor Simen Ulstein, Joí Kjartans, Katharina Barbosa Blad, Preben Holst, Marit Silsand, Katinka Goldberg, Ingrid Eggen, Katharine MacDaid, Chris Harrison, Dalia Karg, Ådne Dyrnesli, Istvan Virag, Jon Sæland, Adrian Bugge, Brian Cliff Olguin, Ingve Angell Ottesen, Eline Benjaminsen, Una Hunderi, Jahn Kür, Åsne Rambøl, Kari Margrethe Sabro, Io Sivertsen, Heidi Sundby, Andrea Gjestvang, Marin Håskjold og Marie Sjøvold.
Monica Holmen (f. 1982) er kurator og koordinator ved Nitja senter for samtidskunst, og frilanser som kurator, skribent og redaktør. Holmen er tidligere co-redaktør for magasinet Kunstforum, og har master i kunsthistorie fra Universitetet i Oslo med avhandlingen This is MOST Important – Dag Alveng’s New York-photographs in light of the American street photography (2010).
BILDEINFO:
DAGBRUDD. TITANIAGRUVEN, SOKNDAL, ROGALAND,2017. Den grå steinen som brukes til å produsere det hvite pigmentet titandioksid som brukes i nesten alt som er hvitt. Forvandlingen foregår i en komplisert mekanisk og kjemiskprosess på flere fabrikker på og utenfor gruveområdet. Vindturbinene langs kanten produserer strøm for Google. Til tross for at gruvedriften etterlater seg enorme mengder stein, var den for forurenset til å brukes til utbygging av vindkraftverket som ligger ved en drikkevannskilde.