2020

2020 startet som et rart år, som har blitt stadig mer urovekkende etter hvert som tiden går. Her i Oslo begynte det med vinteren som aldri kom. 26. januar ble det satt rekord for snøfrie dager i Oslo. Alene ikke et bevis på menneskeskapte klimaendringer, men statistikk fra Meteorologisk institutt viste at Oslo har mistet 21 vinterdager de siste 30 årene. Meteorologene mener at menneskeskapte klimaendringer spiller en stor rolle i denne utviklingen. Pene, varme dager fikk en bismak. Bak lurte angsten for klimakrise.

Så i mars kom pandemien som stengte hele Norge. Som klimakrisen er koronaviruset en usynlig fare. Uten mikroskop er det umulig å ta bilde av selve viruset, men konsekvensene av det, som folketomme steder, kan avbildes. Bare vissheten om virusets eksistens gir steder og gjenstander en utvidet betydning.
2020 er året da vi virkelig begynner å se konsekvensene av klimakrisen. Og vi fikk pandemien vi viste ville komme før eller senere. Se flere bilder fra pandemiperioden her.

  1. Snø, Lørenskog. 25. januar 2020. I Lørenskog åpnet denne vinteren verdens største nedkjølte helårsarena for snøopplevelser. Utenfor var det ikke et fnugg snø.

  2. Holmenkollen, Oslo 22. mars 2020. Nasjonalanlegget er pandemistengt og snøen (som var kunstsnø laget på kalde netter) smelter.

  3. Snø, Lørenskog. 1. april 2020. Verdens største innendørs alpinanlegg er pandemistengt. Foreløpig er de energikrevende kjøleaggregatene i gang, men det er et spørmål om tid før de blir avslått og det blir like snøfritt inne som ute.