Adrian Bugge: Y. Bygget som forsvant. Fotografier: 02.03.2020–02.03.2021. © Uten Tittel forlag 2021.

Pressemelding august 2021

Fotoboken om rivingen av Y-blokka før-presenteres under Fotobokfestival Oslo som åpnet på Deichman Bjørvika 19. august og er en av to bøker utvalgt av festivalen til temaet «Photography and public space». Festivalen er arrangert av Forbundet Frie fotografer med kurator Zofia Cielatkowska. Se hele programmet her: https://www.fotobokfestivaloslo.no/program2021/. Boken er allerede til salgs på Tronsmo bokhandel og vil også bli tilgjengelig i andre bokhandlere og kunstbutikker fra slutten av august.

Y-blokka, den senmodernistiske regjeringsbygningen tegnet av arkitekt Erling Viksjø med integrert kunst av Carl Nesjar og Pablo Picasso, har vært en sentral del av Oslo siden 1970. Men i løpet av ett år var alt forsvunnet. Adrian Bugges fotografier dokumenterer hvordan det unike bygget i naturbetong ble revet bit for bit. Årsaken og hva som gikk tapt, diskuteres i tekster av Bjarne Asp, Hans Petter Blad, Adrian Bugge, Marte Storhaug Danbolt, Ola H. Fjeldheim, Mari Viksjø Grøstad, Kjetil Ansgar Jakobsen, Ellen de Vibe og Hanne Åmli. Tekstene finnes også i engelsk versjon i boken. Design: Aslak Gurholt (Yokoland).

Fotograf Adrian Bugge (1981) arbeider med fotografiske undersøkelser av natur, arkitektur og transformasjoner av omgivelsene over tid. Dette er hans tredje fotobok.
Han har stilt ut flere ganger på Høstutstillingen, på diverse gruppeutstillinger og
har hatt separatutstillinger blant annet på Galleri Boa og Fotografiens hus.

Adrian er medlem av Norske Billedkunstnere (NBK), Forbundet Frie Fotografer (FFF), og Billedkunstnerne i Oslo og Akershus (BOA), og han er styremedlem i Stiftelsen Bjørka (et kunstnerdrevet produksjonssted for fotografering).

«Y. Bygget som forsvant» er en selvstendig videreutvikling av Adrian Bugges digitale Y- blokkaprosjekt, som er omtalt slik i det nordiske kunsttidsskriftet Kunstkritikk 9.9.2020:

“Bugges skildring av Y-blokkas fall som en på samme tid frastøtende og fascinerende prosess, gir assosiasjoner til romantikere som Friedrich, som skildret det sublime som en erfaring av maktesløshet på den ene siden og beundring på den andre – en erfaring som kan oppstå i møte med fenomener man ikke kontrollerer, og som er større enn oss selv.”
Heidi Bale Amundsen. Kunstkritikk 09.09.20: kunstkritikk.no/sturm-und-drang/

Bokprosjektet er støttet av Norsk kulturråd, Stiftelsen Fritt Ord, Norsk Fotografisk Fond, Ingerid, Synnøve og Elias Fegerstens stiftelse for norske bildende kunstnere og Ingrid Lindbäck Langaards stiftelse

Kontakt:

Forlaget Uten Tittel AS
Forlegger Marcus Bøhn: 900 82 731 / post@utentittel.no www.utentittel.no.

Adrian Bugge: 41501643 / adrian@firestudio.no www.adrianbugge.no