Human Nature / Menneskets Natur

VELKOMMEN TIL ÅPNING AV UTSTILLING I TELEMARK KUNSTMUSEUM

Hvilket forhold har vi mennesker til naturen? Og hvordan kommer dette til uttrykk i kunsten?

Jeg viser 6 fotografier av menneskeskapte inngrep i norsk natur sammen med verk av Ingeborg Annie Lindahl (NO), Tom Kosmo (NO), Maiken Stene (NO), Ingela Ihrman (SE) og Elina Brotherus (FI) og eldre verk fra museets samling på gruppeutstillingen Human Nature / Menneskets Natur.
Velkommen til utstillingsåpning lørdag 26. november 2022 kl 13.00!
Utstillingen står til 16. april 2023.

 

Oslo Negativ

Jeg er med på Bjørkas gruppeutstilling You don’t look me in the eyes under fotofestivalen Oslo Negativ 23. september til 16. oktober 2022.

I rom 12 i kjelleren i det gamle biblioteket på Hammerborg viser jeg et bilde av nabolaget til det gamle biblioteket jeg fotograferte 07.10.2020 da siste rest av Y-blokka fortsatt var synlig bak gjerdet, med følgende beskrivelse:

Bugge’s work questions the use of Norway’s wealth to constantly build new things, instead of taking care of what is already there, as symbolized in his image of the neighbourhood around Oslo Negativ. The picture from 2020, shows the last remnants of Y-blokka being demolished and the former main library as an empty shell, preserved, but emptied of books, and sold to a private company.

Les kurator Sofia M. Ciels tekst om hvordan utstillingen forholder seg til festivalens tema RIKDOM - MAKT, MANGFOLD OG KONTRASTER, samt info om utstillerne og åpningstider på www.oslonegativ.no

Adrian Bugge, 07.10.2020, (project “Y”), 2020.
For å fotografere bak det høye gjerdet under rivingen av Y-blokka i 2020 ble jeg med opp i Brannvesenets stigebil. Brannstasjonen som sees på bildet er neste verneverdige bygg som skal rives for å få plass til det nye regjeringskvartalet. Fotoboken “Y. Bygget som forsvant” om rivingen av Y-blokka kan kjøpes i festivalens bokhandel.


Artists In Residence Folldal (Air Folldal)

I sommer bor jeg i kunstnerleiligheten på Verket på Folldal gruver ved foten av Rondane for å jobbe med min kommende fotobok Inngrep med bilder av inngrep i norsk natur. Den nedlagte kobbergruven er både et kulturminne og og en forurenser (Norges største utslipp av tungmetaller til ferskvann). Dette natur/kultur-skjæringspunktet passer godt med mitt prosjekt hvor jeg både er bekymret for hvordan naturen blir ødelagt og er fascinert av inngrepene som er en del av vår kultur.

Tusen takk til Artists In Residence Folldal (Air Folldal) for oppholdet!

Arbeidsopphold på Velferden Sokndal Scene for Samtidskunst 2022

I april er jeg på arbeidsopphold på Velferden Sokndal Scene for Samtidskunst. Her har jeg atelier i Titanias nedlagte gruveområde og bor i den gamle direktørboligen til gruveselskapet som fortsatt driver et enormt dagbrudd der det utvinnes ilmenitt-malm som er råvare for det hvite pigmentet titandioksid som blant annet er mye brukt i kunstmaling.

Dette stedet med en kombinasjon av vakker natur og enorme naturinngrep knyttet til bergverk og vindkraft er en perfekt base for å sykle rundt for å fotografere til mitt Inngrep-prosjekt med naturbilder med menneskelige inngrep, som blir fotobok og utstilling senere i år!

Tusen takk til Velferden Sokndals Scene for Samtidskunst /
Maiken Stene, Hans Edward Hammonds og Ingeborg Kvame for veldig hyggelig opphold så langt!

Kunstnere for Fred: Kunstauksjon Ukraina

Jeg har donert fotografiet Den nye vinteren (Snø Oslo, januar 2020) til nettaksjonen «Kunstauksjon Ukraina».

Kunstauksjon avholdes på Blomqvist.no 7. – 24. april og presenterer kunstverk fra over 100 norske kunstnere, donert til inntekt for Røde Kors og deres arbeid for Ukrainske flyktninger. Verkene vil være utstilt i Blomqvist sine lokaler i Rolfsbuktveien 4 e-f på Fornebu med åpning 7. april kl. 18 til 20.

Kunstauksjon Ukraina er et initiativ fra Kunstnere for fred, VISP og Blomqvist. Alle inntektene, med unntak av kunstavgiften, går uavkortet til Røde Kors.

"Den nye vinteren (Snø Oslo, januar 2020)" 2021
Fotografi, 45 x 30 cm
Signert på bakplaten: Adrian Bugge 2021
VURDERING 4 800 NOK. NESTE BUD 2 400 NOK

Fotografi 2022

“Y. Bygget som forsvant” er omtalt i tidsskriftet Fotografi. Nummer 2 2022 av Kjetil Røed:

 At Y-blokka ble revet til tross for enorm motstand, fra både befolkningen generelt og fagfolk spesielt, er en kulturhistorisk katastrofe og vitner om en politisk ledelse som nekter å høre på gode råd og dypt-følte ønsker. Fotograf Adrian Bugge følger demonteringen steg for steg, iberegnet menneskene som bevitnet rivingen.

 Enkelte har påpekt at den også er en studie i det sublime, i det å stå overfor krefter man selv ikke kan kontrollere. Men her er det ikke naturens ville krefter som overgår individets evner, men politiske prosesser. Det vakre i det brutale ryddes, kunne man si, ut av bildet og vi etterlates med byggets sykdomshistorie, som samtidig er en bokføring av svikter i demokratiet og forholdet mellom folkevalgte og folk. Slektskapet med romantikken strekker seg imidlertid lenger, for denne boka er virkelig en studie i ruinen: ikke som det endelige skjelettet som gjenstår, men snarere som en strategisk ødeleggelse av et bygg mange ville bevare.

 Boka kan beskrives som en dokumentasjon av både bygget og tapet av det, og er kanskje aller best beskrevet som et verdig minnested i seg selv.

Bokomtaler Kjetil Røed. Fotografi. Nummer 2 2022

Rykk tilbake til start (igjen)

Jeg viser fotografiet «Den nye vinteren» på utstillingen «Rykk tilbake til start (igjen)» som åpner i Vikaterrassen onsdag 2. desember kl. 18

I utstillingen «Rykk tilbake til start (igjen)» har Jan Christensen invitert 23 kunstnere til å vise verk som som har vært et utgangspunkt for ulike retninger i deres kunstneriske karriere. Det kuratoriske konseptet bak utstillingen har som utgangspunkt å introdusere publikum for nye sider ved de forskjellige kunstnerskapene og diskutere kunstnerisk prosess. «Rykk tilbake til start, igjen» henspiller på seks grupperutstillinger Christensen arbeidet med på galleriet 0047 Oslo i 2008.

«Den nye vinteren» er en vri på Inngrep-prosjektet. Bildet av far og sønn som tilsynelatende skuer utover et idyllisk vinterlandskap, er egentlig iscenesatt og fotografert i et anlegg kalt Snø Oslo, et av verdens største innendørs skianlegg. Samtidig som bildet ble tatt ble det satt rekord for snøfrie dager i Oslo. Statistikk fra Meteorologisk institutt viser at Oslo har mistet 21 vinterdager de siste 30 årene. Meteorologene mener at menneskeskapte klimaendringer spiller en stor rolle i denne utviklingen. Med dette i bakhodet kan klimaendringene sees på som et større menneskeskapt inngrep enn den innebygde, nedkjølte skibakken i seg selv.

Velkommen til åpning torsdag 2.desember kl.18 i Vikaterrassen, Ruseløkkveien 3, like ved inngangen til Nationaltheatret stasjon!

Et helt år med Y

Kåre Bulie skriver at “Adrian Bugges fotobok om Y-blokkas fall er er et raseriutbrudd og en elegi” i sin anmeldelse i Klassekampen 10. november 2021.

Lansering av boken Y. Bygget som forsvant

Velkommen til lansering av boken Y. Bygget som forsvant av Adrian Bugge

Dag: Torsdag 23. september 2021

Tid: 17 - 19 Sted: Galleri Riis, Arbins gate 7, Oslo

18:00: Samtale mellom arkitekt Bjarne Asp, designer Aslak Gurholt Rønsen og Adrian Bugge etterfulgt av opplesning ved Hans Petter Blad.

Y-blokka, den senmodernistiske regjeringsbygningen tegnet av arkitekt Erling Viksjø med integrert kunst av Carl Nesjar og Pablo Picasso, har vært en sentral del av Oslo siden 1970. Men i løpet av ett år var alt forsvunnet. Adrian Bugges fotografier dokumenterer hvordan det unike bygget i naturbetong ble revet bit for bit. Årsaken og hva som gikk tapt, diskuteres i tekster av Bjarne Asp, Hans Petter Blad, Adrian Bugge, Marte Storhaug Danbolt, Ola H. Fjeldheim, Mari Viksjø Grøstad, Kjetil Ansgar Jakobsen, Ellen de Vibe og Hanne Åmli.

I forbindelse med boklanseringen vil det være en samtale mellom arkitekt Bjarne Asp, designer Aslak Gurholt Rønsen og Adrian Bugge før forfatter Hans Petter Blad leser fra sin tekst Den kontinuerlige ødeleggelsen av Oslo.

Det vil også være mulig å se Sverre Wyllers utstilling Rodin's Elbow / new paintings and sculpture som vises på Galleri Riis mellom 26. august 26 til 2. oktober.

Adrian Bugge
Y. Bygget som forsvant
Hardcover
Pris kr. 399,-
Utgitt av Forlaget Uten Tittel, 2021
Editions: 1000
ISBN 978-82-93502-35-7

Y-omslag.jpg

Adrian Bugge: Y. Bygget som forsvant. Fotografier: 02.03.2020–02.03.2021. © Uten Tittel forlag 2021.

Pressemelding august 2021

Fotoboken om rivingen av Y-blokka før-presenteres under Fotobokfestival Oslo som åpnet på Deichman Bjørvika 19. august og er en av to bøker utvalgt av festivalen til temaet «Photography and public space». Festivalen er arrangert av Forbundet Frie fotografer med kurator Zofia Cielatkowska. Se hele programmet her: https://www.fotobokfestivaloslo.no/program2021/. Boken er allerede til salgs på Tronsmo bokhandel og vil også bli tilgjengelig i andre bokhandlere og kunstbutikker fra slutten av august.

Y-blokka, den senmodernistiske regjeringsbygningen tegnet av arkitekt Erling Viksjø med integrert kunst av Carl Nesjar og Pablo Picasso, har vært en sentral del av Oslo siden 1970. Men i løpet av ett år var alt forsvunnet. Adrian Bugges fotografier dokumenterer hvordan det unike bygget i naturbetong ble revet bit for bit. Årsaken og hva som gikk tapt, diskuteres i tekster av Bjarne Asp, Hans Petter Blad, Adrian Bugge, Marte Storhaug Danbolt, Ola H. Fjeldheim, Mari Viksjø Grøstad, Kjetil Ansgar Jakobsen, Ellen de Vibe og Hanne Åmli. Tekstene finnes også i engelsk versjon i boken. Design: Aslak Gurholt (Yokoland).

Fotograf Adrian Bugge (1981) arbeider med fotografiske undersøkelser av natur, arkitektur og transformasjoner av omgivelsene over tid. Dette er hans tredje fotobok.
Han har stilt ut flere ganger på Høstutstillingen, på diverse gruppeutstillinger og
har hatt separatutstillinger blant annet på Galleri Boa og Fotografiens hus.

Adrian er medlem av Norske Billedkunstnere (NBK), Forbundet Frie Fotografer (FFF), og Billedkunstnerne i Oslo og Akershus (BOA), og han er styremedlem i Stiftelsen Bjørka (et kunstnerdrevet produksjonssted for fotografering).

«Y. Bygget som forsvant» er en selvstendig videreutvikling av Adrian Bugges digitale Y- blokkaprosjekt, som er omtalt slik i det nordiske kunsttidsskriftet Kunstkritikk 9.9.2020:

“Bugges skildring av Y-blokkas fall som en på samme tid frastøtende og fascinerende prosess, gir assosiasjoner til romantikere som Friedrich, som skildret det sublime som en erfaring av maktesløshet på den ene siden og beundring på den andre – en erfaring som kan oppstå i møte med fenomener man ikke kontrollerer, og som er større enn oss selv.”
Heidi Bale Amundsen. Kunstkritikk 09.09.20: kunstkritikk.no/sturm-und-drang/

Bokprosjektet er støttet av Norsk kulturråd, Stiftelsen Fritt Ord, Norsk Fotografisk Fond, Ingerid, Synnøve og Elias Fegerstens stiftelse for norske bildende kunstnere og Ingrid Lindbäck Langaards stiftelse

Kontakt:

Forlaget Uten Tittel AS
Forlegger Marcus Bøhn: 900 82 731 / post@utentittel.no www.utentittel.no.

Adrian Bugge: 41501643 / adrian@firestudio.no www.adrianbugge.no

Utflukt

11 fotografer tilknyttet Bjørka tok en utflukt til Hvervenbukta og satt opp en sommerutstilling inne i den vernede strandpaviljongen. Oslos borgere er herved invitert til å oppleve dette kulturminnet i samspill med fotografiske verk. Utstillingen er åpen 16. – 30. juni 2021.  Åpningstider: onsdag – søndag kl. 14- 18,  men det er også mulig å se deler av utstillingen gjennom vinduene utenfor åpningstiden også. Les Katharine MacDaids utstillingstekst Utflukt: An impromptu trip to the seaside hvor flere bilder er nevnt, b.la. mitt bilde.

in the distance a group of young Muslim girls, unaware of being watched, drift past in the bright sunshine, castaways on a concrete iceberg.

Fotografer: Adrian Bugge, Ulla Schildt, Linda Bournane Engelberth, Tor Simen Ulstein, Jói Kjartans, Kari Margrethe Sabro, Chris Harrison, Katharine MacDaid, Marit Silsand, Preben Holst og Brian Cliff Olguin.

Plass i solen, 2019 (utsikt fra atelier på Bjørka). Foto: Adrian Bugge

Plass i solen, 2019 (utsikt fra atelier på Bjørka). Foto: Adrian Bugge

Y. Bygget som forsvant

Fotoboken Y. Bygget som forsvant / The building that disappeared lanseres på kunstbokforlaget Uten Tittel i 2021.

Y-blokka, den senmodernistiske regjeringsbygningen tegnet av arkitekt Erling Viksjø med integrert kunst av Carl Nesjar og Pablo Picasso, har vært en sentral del av Oslo siden 1970. Men i løpet av ett år var alt forsvunnet. Adrian Bugges fotografier dokumenterer hvordan det unike bygget i naturbetong ble revet bit for bit. Årsaken og hva som gikk tapt, diskuteres i tekster av Bjarne Asp, Hans Petter Blad, Adrian Bugge, Marte Storhaug Danbolt, Ola H. Fjeldheim, Mari Viksjø Grøstad, Kjetil Ansgar Jakobsen, Ellen de Vibe og Hanne Åmli. Design: Aslak Gurholt (Yokoland). Mer info…

Skjermbilde 2021-05-14 kl. 17.08.01.png

Den nye byen på Mammutsalg

Den nye byen er på tilbud på Mamutsalget fra 2019. Bildet er fra Norli i Universitetsgata som har mange foto og kunstbøker fremme i butikken, men den kan også bestilles i andre bokhandlere som er en del av Mammutsalget.

Til våren kommer jeg med ny Oslo-bok, som forlaget nå rydder plass til gjennom salget. Den forrige boken har flere bilder av bygg som rives, men den nye boken er en konseptuell fotografisk utforskning av rivingen av ét bygg, nemlig Y-blokka.

Dennyenyen_mamut

Uncertain States Scandinavia. Issue 13.5

Kunstfotoavisen Uncertain States Scandinavia følger opp sin online karantene-utgave med en fysisk avis, Issue 13.5.

Mitt bidrag viser Y-blokka 30. august etter at veggen med Pablo Picasso og Carl Nesjar-verket "Fiskerne" var separert og man ser rett det som var ganger og kontorer. Da ble det endelig klart at rivingen ikke lot seg stoppe.

Bildet i online karantene-utgaven i mai i år viste Picasso-veggen dekket til med presenning før den skulle skjæres løs. Da var det fortsatt et håp om at rivingen kunne stoppes.

Sammen med teksten på begge bidragene er de med en kort tekst som knytter rivingen til pandemien.

Følg med på den videre utviklingen på www.yblokkfoto.no som b.la. viser hva som skjedde med veggen.
Neste år komme jeg med bok om rivingen av Y-blokka. …

*IN QUARANTINE

Kunstfotoavisen Uncertain States Scandinavia er ute med en online karantene-utgave med 50 skandinaviske fotografers tolkninger av pandemi-situasjonen. Mitt bidrag er et foto av Picasso-veggen på Y-blokka som er dekket til med presenning for å skjæres løs fra resten av bygget, som etter planen skal rives. Det er også med en kort tekst som knytter rivingen til pandemien. Alle fotografenes originale tolkninger av pandemien kan ses i nettleseren eller lastes ned som PDF helt gratis

Barcode i 2013 vs. 2020: Nye blokker blir rask gamle

8. juli 2013 fotograferte jeg de da nye Barcodebygningene fra Sørenga bro. Med Bacode hadde Oslo fått en ny moderne «skyline», men da jeg i april 2020 tok et nytt bilde på broen var Barcode dekket av flere lag med bygninger. «Barcode skyline» er historie. Og forsatt står heisekranene klare til å reise nye bygninger…

PS. Legg merke til at Barcodebyggningen til venstre rehabiliteres. DEG8 var det første bygget i Barcode, men etter 12 år er det fullstendig utdatert og pusses opp for 300 millioner kroner, like mye som det kostet å bygge. Det som ble markedsført som et miljøbygg i 2007 rehabiliteres. I bærekraftens navn sies det …

Sørenga Bro / Barcode, 2013. Foto: Adrian Bugge

Sørenga Bro / Barcode, 2013. Med videre utsnitt fordi Barcode har vokst. Foto: Adrian Bugge

Sørenga Bro / Barcode, 2013 er gjengitt i svart-hvitt til den engelske oversettelsen av Hans Petter Blads tekst Minner fra en forvokst småby i fotoboken Den nye byen.

yblokkfoto.no

Velkommen til min digitale protestutstilling www.yblokkfoto.no !
Her følger jeg rivingen av Y-blokka, den senmodernistiske regjeringsbygningen som har vært en sentral del av Oslo fra 1970. Fotografiene skal vise hvordan det unike bygget i naturbetong, tegnet av arkitekt Erling Viksjø med integrert kunst av Carl Nesjar og Pablo Picasso, blir destruert til tross for protester fra nær sagt alle fagmiljøer. Eller kanskje det fortsatt er håp pga av alle protestene?

Se omtale av prosjektet i Subjekt: Billedkunstner dokumenterer rivingen av Y-blokka bit for bit. Subjekt 30.04.2020

www.yblokkfoto.no. Foto: Adrian Bugge

www.yblokkfoto.no. Foto: Adrian Bugge